باغ جان و باغ جنون
مسکوب: باغ جان. براهنی: باغ جنون. مسکوب در «گفتوگو در باغ» در سودای «باغ ازلی» و «باغ بهشت» است، باغی که آن را «باغ جان» مینامد. «باغ آرمانی، باغ بهشت…
خلیل درمنکی (منتقد ادبی) در این مقاله به رمان «چاهبهچاه» رضا براهنی میپردازد که سه سال پیش از انقلاب منتشر شد: وقتی، براهنی در مؤخره «خطاب به پروانهها» در سال ۷۳ مینویسد: «شعر باید ابزارهای جسمانی صوتی را بهصورت حسی به کار گیرد»، وقتی او شعرش را بهسوی زمینهای صوتی و موسیقیایی پیش میبرد، وقتی در به رخ کشیدن فیزیک صدا، زبان را از مدارهای معناشناختی شناختهشده خارج میکند، وقتی بر طبل تعویق و تعلیق معنا میکوبد و وقتی سرانجام در زمین «تغزل» فرود میآید و زیباییشناسی غیرسیاسی را در پیش مینهد، بسیاری حقدارند او را نقد کنند؛ اما باید به یاد داشت، باید در پیش چشم داشت، براهنی «فیزیک صدا» را خیلی پیشتر به صحنه رمان و ادبیات فارسی آورده است و رهآورد این «فیزیک صدا»، تولید «جیغ» و «زوزه» در ادبیات مدرن فارسی بوده است. جیغ و زوزهای که سیاسیترین شکل رویآوری به سیاست ادبیات بوده است. خواندن «خطاب به پروانهها» بدون خواندن «ایاز» خوانشی ابتر و عبث است. تکرار دهشتناک است. تکرار «مسخره است». میتوان گفت تکرار ملالانگیز است. همواره اتصالهای دیگر و سرهمبندیهایی دیگر لازم است. مسئله بدل کردن «تکرار» به «تکرار و تفاوت» است.
مسکوب: باغ جان. براهنی: باغ جنون. مسکوب در «گفتوگو در باغ» در سودای «باغ ازلی» و «باغ بهشت» است، باغی که آن را «باغ جان» مینامد. «باغ آرمانی، باغ بهشت…
خلیل درمنکی (منتقد ادبی) در این مقاله به رمان «چاهبهچاه» میپردازد که سه سال پیش از انقلاب اولین بار منتشر شد: وقتی «براهنی» در مؤخره «خطاب به پروانهها» در سال…
میزگرد شماره هفتادوپنج ماهنامه سینما و ادبیات ۱با عنوان سیندرلا یا هیولا )فمینیسم لیبرال یا فمینیسم رادیکال( بیش از آن که بحثی در ادبیات زنان دراندازد، رویارویی سه+یک تلقی از…
محسن ملکی میگوید: «گویی رمان خوف، قصۀ شاهدخت اسیرشده در یک قلعه/سوئیت است که منتظر رستگاری و بوسۀ شهسوار نجاتدهنده است: این شهسوار همان سیاست است که زن فمینیست لیبرال…
بهار یک سر در کار مطالعه ژستها است. آزمایشگاه ژستها. به ویژه ژست – حرکتها. یک: فرو کردن دستها در جیبها: «پشت به من ایستاده بود، دست راستش توی جیب…
از قدیم میگفتند ما در ایران نقد ادبی نداریم. منظورشان چیست؟ خب اولاً اینها آدمهایی هستند که اصولاً نقد نمیخوانند. آدمی که نقد نمیخواند چه طور میتواند بگوید نقد ادبی…
لویی آلتوسر در «ما و ماکیاولی» به نقل از «ماکیاولی» در «هنر جنگ» مینویسد: «باید بدانی که ... توپ را، بهویژه آنها که روی گاری حمل میشوند، نمیتوان در صفوف…
مطالعه تطبیقی شهریار مندنیپور و ابوتراب خسروی، دو نویسنده مکتب شیراز «با شعشعه زرکی فلسهایش، آرام دور نارنجی پیچید و لای شاخ و برگ آن ناپدید شد». «دم غروبی از…